Qivit


Go to content

TCG

ACUPUNCTUUR


TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE

De onderstaande tekst geeft een zeer beknopte uitleg over wat Traditionele Chinese Geneeskunde is en de verhouding tot de Westerse manier van kijken naar geneeskunde.

De Westerse Geneeskunde gaat er van uit, dat het zenuwstelsel het lichaam bestuurt. In de Traditionele Chinese Geneeskunde, waar acupunctuur, naast kruidengeneeskunde en tuina (massage) een onderdeel van is, gaat men er van uit, dat er nog een ander systeem meewerkt. Dit systeem werkt als een elektrisch netwerk, ook wel acupunctuurbanen of meridianen genoemd. Door deze banen stroomt energie, die de Chinezen ‘Qi’ noemen. Ziektes kunnen ontstaan, doordat er onvoldoende Qi aanwezig is of doordat de Qi niet vrij kan stromen door de meridianen. Met behulp van acupunctuur is deze Qi te beïnvloeden.

Het zenuwstelsel en het ‘elektrisch netwerk’ van meridianen werkt samen zoals Yin en Yang samen het geheel vormen. Als Yin en Yang uit balans zijn, kunnen ziekten ontstaan. In de Traditionele Chinese Geneeskunde draait het er om deze balans te bereiken en te behouden, waarmee preventie van ziekte en het zelfhelend vermogen vergroot worden.
Momenteel zijn ook Westerse onderzoekers bezig om op de Westerse manier van kijken tot een verklaring te komen van de werking van acupunctuur. Meer dan vijftig aandoeningen zijn door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) van de Verenigde Naties (UN) aangemerkt als aandoeningen, waarbij acupunctuur helpen kan. Door de conclusies uit onderzoeken, de erkenning door de WHO en meerdere vervolgonderzoeken blijkt dat de eeuwenoude Chinese Geneeskunde medische wijsheden bevat, die de moderne mens aan het herontdekken is.

Back to content | Back to main menu